Tutkimus : Uusi kirjoittaminen motivoi lukiolaisten kirjoittamisen opiskelua

Kasvatustieteen päivillä Oulussa 21.11.2014 julkaistussa tutkimuksessa Upper secondary school graduates´attitudes toward writing on tutkittu diginatiivisukupolveen kuuluvien abiturienttien asenteita kirjoittamista kohtaan sekä etsitty lukiolaisia motivoivia tapoja kehittää kirjoittamisen opetusta. Tulosten mukaan lukiolaisia motivoi opiskelemaan sekä kirjoittamista että yleisesti kirjoittamaan eritoten luovat tekstilajit ja luovat käytännöt, vapaa-ajan tekstimaailmat sekä vahvana koettu kirjoittajaidentiteetti, joka vahvistuu erityisesti sosiaalisessa konteksteissa. Tutkimus osoittaa myös, että nämä kolme tekijää yhdistyvät uuden median ympäristöissä tuotetuissa teksteissä eli uudessa kirjoittamisessa.

Tulokset tukevat myös aikaisempia tutkimuksia koulun virallisen ja vapaa-ajan epävirallisen kirjoittamisen välisestä kuilusta. Tutkimuksen mukaan koulukirjoittaminen koettiin suorituskeskeisenä ja autoritaarisena. Huomio on hälyttävä, sillä sosiaalisuutta ja osallistumista painottavat uuden median tekstimaailmat ovat jo vahvasti läsnä oppilaiden vapaa-ajassa. Näihin liittyvillä 2000-luvun taidoilla tulee olemaan myös yhä lisääntyvä merkitys tulevaisuuden työelämässä ja yleisesti yhteiskunnassa.

Figure 1. New media literacies include the factors that promote a positive attitude towards writing

Figure 1. New media literacies include the factors that promote a positive attitude towards writing

Lähde: Kallionpää, Outi 2014.Upper secondary school graduates’ attitudes toward writing. Teoksessa Lerkkanen, Moate ja Lerkkanen (toim.) Enabling Education: Proceedings of the annual conference of Finnish Educational Research Association FERA 2013, s. 259-286

Cover Enabling Education (1)-1

Mainokset
Normaali

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s