Mitä on uusi kirjoittaminen?

media-literacy-2202670_640

 

Viime vuosikymmenten huima tekninen kehitys on muuttanut lähes kaikkia yhteiskuntamme toimintoja, mutta erityisesti se on muuttanut tapaamme kommunikoida toisten ihmisten kanssa.  Usein puhutaankin uudenlaisesta sisällöntuotantokulttuurista, niin sanotusta osallisuuden kulttuurista.  Sitä luonnehtii internetiin paikantuva sosialisuuden, jakamisen ja luovuuden eetos.

Varsinkin nuoret, diginatiivisukupolven edustajat, toimivat vapaa-aikanaan varsin itseohjautuvasti ja luonnollisesti osana tätä yhteiskunnallista muutosta.  Muutosta ei kuitenkaan pidetä enää vain osana nuorisokulttuuria, vaan tutkijoiden mukaan uudet toimintomallit tulevat vähitellen koskettamaan kaikkia verkostoyhteiskuntamme osa-alueita. Uusien opetussuunnitelmien myötä myös koululaitos on havahtunut tähän. Kaikilla kouluasteilla tullaankin opettamaan osana monilukutaito-opetusta  nyt myös internetyhteiskunnassa tarvittavia uudenlaisia kirjoitustaitoja, uutta kirjoittamista.

Vaikka uusi kirjoittaminen pohjautuu perinteisiin kirjoitustaitoihin, laajentaa se kuitenkin kirjoitustaidon käsitettä huomattavasti. Uuden kirjoittamisen taitoon kuuluvat muun muassa:

  •  Sosiaaliset taidot
  •  Tekniset taidot
  •  Luovuustaidot
  •  Julkisuustaidot
  •  Multimodaaliset ja esteettis-visuaaliset taidot
  •  Eettiset taidot
  •  Tietoisuus- ja monisuorittamistaidot

Uusien kirjoitustaitojen opetus ja oppiminen ei kuitenkaan mahdollistu vanhoilla metodeilla; tarvitaan myös uutta pedagogiikkaa, jota tukevat innovatiivinen oppimisympäristö ja luovat opetusmenetelmät. Uuden kirjoittamisen pedagogia haastaa vahvasti totuttuja opetuksen käytänteitä; se ei tunne oppiainerajoja, se kaataa formaalin ja informaalin oppimisen raja-aitoja sekä muuttaa täysin koulun perinteisiä arviointi- ja työkulttuureita. Perustellusti voisikin todeta, että uusi kirjoittaminen asettuu aivan uusien opetussuunnitelmien ytimeen; se on samanaikaisesti sekä tärkeä tulevaisuuden avaintaito että oppimisen väline.

Uuden kirjoittamisen oppiminen ja opetus onkin ennen kaikkea motivoivaa, hauskaa ja ehdottoman tarpeellista – aivan kaikille!

Lue lisää uusista kirjoitustaidoista!

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s